DANS TÜRLERİ

by Şubat 08, 2018 0 yorum

Merhabalar,
Bugün sizlere BK Social Media Club olarak dans türlerini araştırdık bakalım bunlar nelermiş.

1-MODERN DANS


Modern Dans Nedir? dendiğinde en kısa ve net cevabı; 20. yy.’ın ilk başlarında balenin değişmez kurallarına tepki şeklinde gelişen bir dans türüdür. Bu dans, hemen her tür müziğe uydurulabilmektedir. Yeni hareket stilleri yaratmak için diğer dans hareketleriyle birleştirilebilmektedir. Modern dansta amaç, vücudun doğal duruşundan yararlanabilmektir. 2. Dünya savaşının başlarıyla beraber yapılmaya başlanmıştır. O zamanlar sadece bir dans çeşidi olarak görülen modern dans şimdi  dinlendiricidir ve her müzik türüne ayak uydurabilmektedir.



2-SALSA


Birçok popüler müzikte olduğu gibi salsa da, Afrika’nın yeni dünyanın kozmopolit kültürüyle buluşmasından ortaya çıkmıştır. Salsa dansının 1930 ya da 1940’larda Küba’da başladığı söyleniyor. Aslında tartışma sayfalarına baktığınızda, Portoriko’lular ve Kübalılar arasında, kendilerine ait olduğuna dair derin tartışmalar vardır. Hatta Afrikalılar da bu dansı sahiplenme konusunda bir hayli iddialılar.
Evet, Latin dans müziğinin temellerini Küba kurduysa da değişik içeriklerle bu dansın transformasyonu Karayipler dışında, New York ve Miami sokaklarında gerçekleşmiştir. Kimler buldu? Kübalılar mı, yoksa Porto Rikolular mı? Gerçekte salsa birçok Latin ve Afro-Caribbean türlerinin birleşimidir. Her biri, gelişiminde önemli rol oynamışlardır.
“Salsa” terimi New York’da doğdu fakat dansı değil. Değişik ülkelerin değişik müziklerine verilen ortak bir lakap olarak popülaritesini kazandı.

3-TANGO



Tango dansı, 19.yy’ın sonlarına doğru Buenos Aires ve Montevideo dolaylarında başladı. Tango kelimesi dans ile bağlantılı olarak 1890’larda kullanılmaya başlandı. İlk başlarda bu bölgede yapılan danslardan sadece bir tanesiyken, kısa zamanda popüler olarak sahnelerde, sokaklarda yerini aldı ve kentin kenar mahallelerinde binlerce Avrupalı göçmenin bulunduğu varoşlara kadar yayıldı.
1929’da dünya da yaşanan ekonomik buhran ve sonrası krizlerle Tango, anavatanında büyük düşüşe geçmiştir. 1950’lerde Başkan Juan Peron bu dalı milli değer haline getirmiş ve tekrar hareketlendirmiştir. Altın yıllarını yaşatmıştır. Ardından gelen hükümetin yaşattığı dikta rejimi ile Tango dansının yasaklanması ve rock’n roll çılgınlığının öne çıkması ile tekrar unutulmaya yüz tutmuştur. Bu dönemde küçük kulüplerde yaşamını sürdürüp 1980’lerde dünya çapında canlanarak hayata dönmüştür.
4-BACHATA

Dominik Cumhuriyeti’nden çıkan bir dans olan Bachata dansı, yerli dilinde “acılı aşk şarkısı” anlamına gelmektedir. 4/4’lük ritimle yapılan romantik ve samimi hareketler içerir ve yoksul, dışlanmış kültürün dansı olarak kabul edildiği için insanların arasındaki duygusal bağın göstergesidir. Bolero ve merengue hareketlerini de bünyesinde barındırır ve ezgiler gitarla çalınır.
Bachata, başlardaki yavaş ritmine karşın günümüzdeki melodisi daha hareketli olmuştur. Ayrıca bu tarz müziğe de adını vermiştir. 1960’da Luis Guerra‘nın 1982 yılında bir Bacheleta albümüyle Grammy Ödülü almasıyla popülerlik kazanmıştır. Daha sonra 1999’da Frank Reyes’in “Ajena”yla ve Luis Miguel del Amargue’nin “Te echo de menos” adlı parçasıyla birlikte yaygınlaşmıştır. Salonlarda salsa ve merengue dışında ilgi odağı olmayı başarmıştır.

5-ORYANTAL


Bilinen en eski danslardan biri olan Oryantal dansının tarihi İslamiyet öncesi yıllara dayanmaktadır. Orijini, antik dönemin doğurganlık, bereket kültünde yatar. Tüm antik uygarlıklarda bereketi sembolize eden tanrıçalar görülür. Örneğin, Isis, Ashtıreth, Ishtar, Hathor, Afrodit, Venüs ve Ceres gibi… Yalınayak yapılması gelenek haline gelmiştir. Bu dansçının toprak ana ile olan direkt bağlantısının kesilmemesi mantığına dayanmaktadır.


6-HİPHOP


Hiphop dansı, 1970’li yıllarda Amerika’da zenciler tarafından oluşturulmuş olan hip hop kültürünün en önemli bileşenini teşkil etmektedir. Bu kültürün doğmasına ve gelişmesine etki eden önemli müzik türleri funk, blues, jazz ve soul gibi müzik türleridir.
Hip hop dansı geliştiği dönemde bir alt kültüre, azınlığa, zencilere ait sokak dansı niteliğinde idi. Bu nedenle, bir anlamda isyanın, başkaldırının görsel ve estetik ifadesi niteliğinde oluşmuştur. Figürler bu doğrultuda hızlı hareketlerden oluşmaktadır. İçinde akrobatik boyutta figürlerde yer almaktadır. Büyük bir kısmı yerle ellerin, kolların ve hatta başın teması ile gerçekleşmektedir.
Müziği ise rap ağırlıklıdır. Gerek hip hop, gerek rap müzik bir eleştirinin, isyanın yoğun ifadesi olarak doğmuş, bu tarz duyguların en etkili sergilenme şeklini teşkil etmişlerdir. Zaman içinde hip hop dansı da, rap müzikte tüm dünyaca kabul edilmişler, her kesimce benimsenmiş ve sevilmişlerdir. Ancak, temellerinde yatan bu isyan, dansın hareketli, hızlı ve zaman zaman akrobatik figürlerinde, müziğin sert ritimlerinde kendini belli etmeye devam etmiştir.

Kaynakça:

Yazar:

Rüya Bektaş

0 yorum:

Yorum Gönder