UZAY HAKKINDA BİLİNMEYENLER | Bilim

by Aralık 05, 2017 0 yorum

     1. Çoğumuz uzay mekiğine binip uzaya gitmek istemişizdir. Diyelim ki uzay mekiğiyle Jüpiter’e gittik ve atmosferden içeri girdik, maalesef iniş yapmak için katı bir yer bulamayız. Çünkü Jüpiter büyük oranda hidrojen ve helyumdan oluşan bir gaz devidir!




     2. Bazı kişilere 1 gün için 24 saat yetmez! Eğer siz de böyle düşünüyorsanız Jüpiter’de işiniz zor olabilir. Çünkü Jüpiter’de 1 gün 10 saattir. Ayrıca Jüpiter kendi etrafında dönen en hızlı gezegendir.




     3. Uranüs, diğer gezegenlerden farklıdır. Nedem biliyor musunuz? Çünkü yana yatmış gibidir. Hem de 98 derecelik eğimiyle! Yuvarlanan bir top gibi! Bu yüzden bir mevsim yaklaşık 21 yıl sürer. Ayrıca bir yarısı 42 yıl güneş alırken, diğer yarısı 42 yıl karanlıkta kalır! Çok ilginç değil mi?!




     4. Uzayda lazer ışınları görünmez (üzgünüz, Yıldız Savaşları hayranları) çünkü Dünya’da havadaki toz, lazer ışını ışığını gözün içine saçar. Bunu duyunca ben de üzüldüm (yalnız değilsiniz).




     5. Dünya’ya düşen en büyük meteor krater oluşturmamıştır. Meteor, yapısı itibariyle köşeli ve kenarlı düz olduğu için, muhtemelen bir taşın suda sektiği gibi yüzeyde de sekmiş ve durmuştur.





     6. Dünya, bir bowling topundan bile daha pürüzsüzdür. Bowling topunun üzerindeki, hissedilemeyen pürüzlerin tersine, en yüksek dağ ile en derin okyanus bile Dünya yüzeyinin kalınlığının sadece 5.000'de 1'ini oluşturur.



     7. Gravity filmini seyredenler bilir; teknik olarak uzayda ağlamak imkansızdır. Çünkü yer çekimsiz ortamda gözyaşlarınız yüzünüzden süzülmek yerine havada damlacıklar halinde kalır. (bu arada film çok güzel izlemenizi tavsiye ederim:))




     8. Uzayda görev yapan astronotlar uzayın yanık et, sıcak metal ve kaynak dumanı gibi koktuğunu söylemiş.




     9. Newton'un yer çekimini bir elma ağacının altında keşfettiği rivayet edilir. İngiliz asıllı astronot Piers Sellers da Newton'un Ağacı'nı yer çekiminden kurtarmaya karar vermiş ve ağacın bir kısmını uzay yolculuğunda yanında götürmüş.




10. Astronotların bir teorisine göre her gün yaklaşık 275 milyon yıldız oluşur.



11. Otuz üç ışık yılı uzaklıktaki bir gezegenin yüzeyi buzla kaplı olmasına rağmen yanıyordur (saçma geliyor olabilir:))




12. Bulaşıcı veya öldürücü bir hastalık taşımadıklarından emin olmak için uzaydan dönen astronotları bir süre karantinaya almışlardır.



SAYFAMIZDAKİ DİĞER İLGİNÇ YAZILARI OKUYABİLİRSİNİZ:)



YAZAR: Zeynep Ada BOZ


0 yorum:

Yorum Gönder